Телемедицина

Болницата, в която кардиолози наблюдават сърцето на пациента в реално време.

Какво представлява „телемониторинг в реално време“ – това е система от медицински модули, които предават информация за вашите жизнени показатели дистанционно, в реално време/постояннo/ чрез GSM – връзка в специализиран телемедицински център, където се анализира – вашата сърдечна дейност, показателите на дишане, АН, физическата активност, температура на тялото, положение на тялото в пространството /прав, седнал, легнал, паднал/, изчислява се актуалния сърдечносъдов и общ риск за възникване на тежки заболявания и критични ситуации.

При регистриране на критични състояния, се инициира процедура по спешност „КАРДИО СОТ“, с обаждания към Вас, ваши близки, ЦСМП и наблюдаващ лекар. Системата следи за вашето здравословно състояние в реално време, независимо къде се намирате. GPS – модула в апарата осигурява възможност да бъдете локализиран в реално време и при възникване на критична ситуация към Вас да бъде насочен специализиран екип на ЦСМП.

Според Английското министерство на здравеопазването

плюсове от телемедицината са:

  • 45% по-малка смъртност на хора със сърдечно-съдови заболявания
  • 15% по-малко спешни посещения
  • 20% по-малко приеми в спешните отделения
  • 8% по-малко разходи на пациент
  • 14% намаление на дните за хоспитализация

При какви случаи е необходимо да се постави система за дистанционно наблюдение?

Случай 1

Когато сте преживяли припадък, имате внезапно „причерняване пред очите“, епизоди на внезапен световъртеж, обща слабост и задух;

Случай 2

Когато имате чести епизоди на сърцебиене, приружено от обща слабост, световъртеж и задух;

Случай 3

Когато имате чести епизоди на „прескачане“ в сърдечната дейност;

Случай 4

Когато наскоро сте преживяли кардиологична интервенционална процедура (имплантация на стент или електрофизиологично изследване) или кардиохирургична оперативна интервенция;

Случай 5

Когато при Вас е установен вроден или придобит сърдечен порок, преди или след корекция;

Случай 6

Когато сред ваши роднини е била регистрирана внезапна сърдечна смърт в млада възраст;

Случай 7

Когато сред ваши роднини има член с имплантиран електрокардиостимулатор или кардиовертер – дефибрилатор;

Случай 8

Когато е налице фамилна обремененост с ранна изява на исхемична болест на сърцето;

Случай 9

Когато при Вас е налице дългогодишна АХ, дислипидемия, захарен диабет;

Случай 10

Когато имате проблеми с дишането или дихателни проблеми по време на сън;

Случай 11

Когато при Вас е налице известно сърдечносъдово заболяване и ви предстои несърдечна хирургична интервенция;

Случай 12

Когато наскоро сте преживяли общохирургична интервенция с висок риск от сърдечно – съдови и белоробни усложнения в ранния период на възстановяване;

Случай 13

Когато нямате оплаквания, но упражнявате екстремни видове спорт или вашата професия е свързана с отговорност за живота на много други хора;

Предимства на системата за пациентите:

Мобилност

Наблюдението се извършва в реално време при обичайни за Вас условия – когато работите, пътувате, спортувате, почивате.

Сигурност

По всяко време на денонощието Вие сте под наблюдение от специализиран екип. При спешни ситуации медицинския център реагира до 2 минути с обаждане и инструкции до Вас, вашия лекуващ лекар или спешен център при необходимост.

Превенция

През системата могат да се детектират аномалии и състояния, които са предвестници на тежки заболявания в бъдеще време – внезапна сърдечна смърт, инфаркт на миокарда, инсулт и др.

Устройство на системата за телемониторинг

Закрепяне

Медицинското устройство се закрепва посредством 2 електрода, които се поставят симетрично от двете страни на гръдната кост. Държачите трябва да са максимално раздалечени.

Зареждане

Зареждането се извършва посредством стандартно зарядно с micro USB конектор, като средната продължителност трае 2 часа. След изгасването на червената лампа над бутона SOS батерията е заредена и устройството може да се ползва 7-10 дена.

Поставете електродите

Комуникационното устройство трябва да се намира на 5 метра от медицинското устройство. Зареждането се извършва отново със стандартен micro USB кабел , като се гарантира 18 часа постоянна работа.

Вашето сърце е онлайн

При поява на този надпис означава, че системата работи и данните от вашето сърце се приемат в медицинския център.

Вие изпратихте SOS сигнал

При влошаване на вашето състояние натиснете SOS бутона на устройството което се намира на гърдите . След 10 секунди ще се изпише този текст. Ще бъде направен анализ на вашето състояние.

Спешно обаждане

При необходимост от помощ или въпроси натиснете червения бутон „24“. На екрана ще се изпише показаното съобщение, след което трябва да се натисне слушалката.

Противопоказания

В зависимост от състоянието на кожата и общото ви здравословно състояние, може да изпитате чувствителност към електродите или левкопласта. Преустановете употребата, ако се появи реакция към материалите, които са вконтакт с кожата ви.